Ruger Forum banner
Status
Not open for further replies.
41 - 59 of 76 Posts
Myślę, że w tym momencie wszyscy możemy się zgodzić, że długość wyrzutnika New Vaquero w kalibrze 357 będzie najlepsza dla obecnych potrzeb pytającego. Załaduj go sztywnymi pociskami 180gr hardcast od Buffalo Bore lub Cor Bon i wszystko będzie dobrze. Kiedy pozwolą na to fundusze i będziesz miał możliwość przeładowania, być może rozważ w przyszłości 45 Colt Redhawk lub 454 Alaskan. Oba z nich zaoferują najwięcej mocy, jaką przeciętna osoba będzie w stanie kontrolować.

On kupuje broń dla zabawy i jako ostateczność, być może w celu ochrony przed miękkim i przytulnym czarnym niedźwiedziem z Arkansas. Zgodnie z tymi kryteriami każdy pistolet się sprawdzi, nawet 22. Nie najlepiej, ale to lepsze niż rzucanie kamieniami. Jeśli chcesz polować na niedźwiedzie, są lepsze opcje, ale do celów, które podałeś, kupiłbym 357 Vaquero.

Mam Vaquero w kalibrach 357 i 45 Colt i najbardziej lubię strzelać z 45 Colt. Jednak przeładowuję, a ty nie. Cena, różnorodność i dostępność amunicji 357 jest znacznie lepsza niż 45 Colt. Ponadto możesz strzelać tanią amunicją tarczową 38 spl z 357. Nie ma takiej alternatywy dla 45 Colt. U nas możesz kupić 100-nabojowe pudełko 38spl FMJ lub wadcutterów za około 35 dolarów. Każde pudełko 45 Colt będzie kosztować około 40 dolarów za 50.

Sześć nabojów ostrej amunicji obronnej 357 to wystarczająca ochrona przed niedźwiedziem o wadze 200-250 funtów. Może nie idealna, ale więcej niż wystarczająca. Poza tym, każdy czarny niedźwiedź, jakiego kiedykolwiek widziałem w dolnych 48 stanach poza parkiem narodowym, ucieknie, gdy tylko zda sobie sprawę z twojej obecności, zwłaszcza gdy próbujesz polować na te cholerne rzeczy. Wiem, że mama niedźwiedź będzie chronić swoje młode itp., ale generalnie nie ma zbyt wielu agresywnych niedźwiedzi biegających po środkowej części USA.

Kup broń do jej zamierzonego celu, a nie do tego, jak może, pewnego dnia, w odpowiednich okolicznościach, zostać użyta. Jeśli kupisz za dużo broni do strzelania i zabawy na wypadek, gdybyś pewnego dnia wpadł na agresywnego niedźwiedzia, nie będziesz zadowolony z używania broni przez pozostałe 99,9% czasu. Kup 357.
Co on powiedział. :D

Discussion starter · #43 · (Edited)
Trochę tu zdezorientowany. Czy ta strona jest niedokładna, mówiąc, że WSZYSTKIE twoje niedźwiedzie są czarne? Arkansas Bears - Bears in Arkansas - Arkansas Wildlife

"Chociaż stosunkowo nieuchwytny, niedźwiedź czarny amerykański - jedyny gatunek niedźwiedzia w Arkansas - ....."​

To jest niedźwiedź czarny American black bear - Wikipedia, the free encyclopedia

To jest niedźwiedź brunatny Brown bear - Wikipedia, the free encyclopedia

Aby pomieszać terminologię, istnieją czarne niedźwiedzie w kolorze brązowym (i inne odcienie), ale wszystkie one nadal są czarnymi niedźwiedziami, może to miałeś na myśli mówiąc czarny/brązowy niedźwiedź? Po prostu próbuję dowiedzieć się, o jakim stworzeniu tu mówimy, ponieważ te dwa bardzo się różnią zarówno pod względem wielkości, jak i zachowania.
Tak, czarny i również brązowy niedźwiedź, przepraszam. Jak mówiłem, nigdy nie widziałem niedźwiedzia na własne oczy, tylko zdjęcia i filmy.
Moja siostra polowała na jelenie w grudniu, kiedy zeszła ze swojego stanowiska do polowania na jelenie uzbrojona tylko w kuszę, czarny niedźwiedź stał 30 jardów od niej. Przeszła do ciężarówki 150 jardów dalej, a niedźwiedź podążał za nią przez całe 50 jardów, była przerażona. Planuję polować z nimi na dziki i po prostu chcę być gotowy na wszelki wypadek, nie wspominając o innych lasach, w których chodzę na północy ode mnie znacznie częściej, co jest uważane za prawdziwy "kraj niedźwiedzi" z o wiele większym niedźwiedziem na milę kwadratową/akr niż gdziekolwiek indziej w stanie.

Mamy również dziki i sporo zdziczałych psów. Mamy również pumy, którym gra i ryby wciąż w większości zaprzeczają, tak jak w wielu stanach, ale znam ludzi, którzy je widzieli i były zdjęcia z kamer, chociaż jeśli jeden z nich cię dopadnie, prawdopodobnie nie zobaczysz tego nadchodzącego. Słyszeliśmy również doniesienia w dalekim północno-zachodnim rogu stanu. Zbyt wiele raportów o wilkach, aby je zignorować, ale za mało, aby martwić się, że gra i ryby również im zaprzeczają.

Biorąc pod uwagę informacje i wybory, wydaje się, że 357 byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale wolałbym 44 lub 454.

• Like
Reactions: johnspink07
Save
Tak, to również było moje odkrycie, że vaquero nie wytrzymuje ciężkich nabojów, ale rozumiałem, że New Vaquero również nie radzi sobie z .357, może to były tylko modele Birds Head, nie wiem.
Chcę tylko wyjaśnić, że New Vaquero .357 obsłuży KAŻDĄ i WSZYSTKIE naboje .357 SAAMI, które do niego włożysz. Pamiętaj, że to było już nadbudowane w '55 roku, kiedy wprowadzono średnią ramę, a New Vaquero jest na tej samej ramie. Spójrz na masę stali wokół tych 6 otworów... Następnie porównaj z .44Mag, który działa przy tym samym ciśnieniu... Rozumiesz, o co mi chodzi? A materiały są prawdopodobnie lepsze dzisiaj niż wtedy... Nie, to bajka o tym, że New Vaquero nie radzi sobie z nabojami .357... JEDYNE, na co MOŻESZ natknąć się, to naboje z dużą masą przed łuską, które mogą wystawać nieco poza cylinder i go zablokować. Poza tym nie będziesz się martwić o to, co wkładasz do swojego .357 (birds head czy nie... rama/cylinder jest taki sam). Spakuję moje .45. Ale to tylko ja.

Save
  • Like
Reactions: johnspink07
Save
Przy okazji Jim, mój post w żartach nie był skierowany do ciebie, przewodnicy wędkarski z Oregonu są po prostu łatwym celem ;)

SE AK ma prawdopodobnie więcej niedźwiedzi niż southcentral. Wyspa Księcia Walii jest znana z czarnych, a wyspa Admiralty ma więcej brunatnych na milę kwadratową niż gdziekolwiek na ziemi.
Spoko! Mimo że mieszkam w Oregonie, nie jestem przewodnikiem wędkarskim. I zgadzam się, że wielu "miłośników spędzania czasu na świeżym powietrzu", którzy przyjeżdżają z dolnych 48, miało zawyżone opinie na temat swojej wiedzy.

Myślę, że punkt, który wiele osób poruszało w tym wątku, jest taki, że obrona przed wściekłym niedźwiedziem nie jest łatwa. Nie ma na świecie pistoletu, który niezawodnie zapewni "zatrzymanie jednym strzałem" na szarżującego niedźwiedzia; najmniejszy kaliber, który to zrobi, to około 25X137 mm (M242 Bushmaster), i to w żadnym sensie nie jest "pistolet". Nie mówię jednak, że powinieneś się poddać i nosić "spray na niedźwiedzie" (który wielokrotnie okazał się nieskuteczny przeciwko wściekłym niedźwiedziom).

Moment pędu przenosi pocisk do "strefy zabijania", a to jest czynnikiem wagi pocisku i kwadratu prędkości. Ale sam pęd nie zabija wściekłego niedźwiedzia - musisz trafić coś tak ważnego, że go wyłączysz. Niedźwiedź może potrzebować kilku minut, aby stracić przytomność nawet z powodu masywnego krwawienia, a to wystarczająco dużo czasu dla niedźwiedzia, aby zrobić to samo z tobą. Nawet strzał, który rozerwie serce, daje niedźwiedziowi kilka sekund na rozerwanie cię na strzępy, zanim umrze.

Jim

• Like
Reactions: Amishman44
Save
Teoria jest świetna, ale dowody z pola są lepsze. Powaliłem wystarczająco dużo dużych zwierząt - w tym niedźwiedzie, większość tych gatunków z bronią krótką, aby wiedzieć, co "zadziała w razie potrzeby" i co chcę nosić, jeśli moje życie jest zagrożone.

Energia jest nieistotna. Penetracja też nie jest wszystkim. Pęd dyktuje, ile energii zostanie przeniesione na odbiorcę, a "siła obalająca" to znacznie więcej niż tylko energia i prędkość.

45 colt ma o 25% większy pęd niż 357mag.

Dla mnie sprawa załatwiona. Nawet jeśli jedno i drugie "wystarczy na niedźwiedzia", 45 Colt jest "bardziej niż wystarczający"...

Discussion starter · #52 ·
Z tego, co większość z was powiedziała, i tak jest to loteria, przypuszczam, że dotyczy to również znacznie większych kalibrów. Nie mówię też, że to tylko kwestia szczęścia, ale zasadniczo potrzebowałbyś czegoś, co roztrzaskałoby mu mózg i dostało się wystarczająco daleko, żeby to zrobić. Zasadniczo chciałem najlepszego z dwóch w wielu sytuacjach, sprawa z niedźwiedziem jest na wypadek "na wszelki wypadek", a nie specjalnie na polowanie na niedźwiedzie, chociaż są w pobliżu miejsca, do którego zwykle chodzę.
Ostatecznie będę posiadał oba. Właściwie to mogę też kupić .45 Colt New Vaquero Birdshead... w końcu. Wiem tylko, że to na pewno nie będzie moje ostatnie, wątpię, żebym ograniczył się tylko do jednego kalibru, ale na razie finanse mówią, żeby wybrać tylko jeden.

Zgoda z mojej strony. Nawet jeśli którykolwiek z nich jest "wystarczający dla niedźwiedzia", to 45 Colt jest "bardziej niż wystarczający"...
Myślę, że to stwierdzenie podsumowuje sytuację. Jeśli naprawdę potrzebujesz broni do obrony, noś największy i najpotężniejszy nabój, nad którym możesz zapanować.

Powiedziałbym, że żadne z nich. 44 magnum byłoby o wiele lepsze dla niedźwiedzia. Jeśli chcesz 44 mag, który nie jest zbyt nieporęczny, spójrz na Taurus. Produkują ultra lite, a także ich 44 mag Tracker jest łatwy do przenoszenia.

Chciałbym największy pocisk, jaki mógłbym dostać przeciwko niedźwiedziowi!

Save
Przepraszam, ale nie zgadzam się z komentarzem „pociąg kontra motocykl”. Wiem z własnego doświadczenia, co motocykl zrobi owczarkowi, gdy uderzy go z prędkością 120... narobił więcej bałaganu z psem niż pociąg jadący z prędkością 5. Ta sama koncepcja dotyczy niedźwiedzia... z wyjątkiem sytuacji, gdy 45 przy 1000 FPS jest w tym przypadku pociągiem, motocykl musiałby być .22 poruszającym się z prędkością 50 000 FPS, aby to porównanie było rozsądne. Kiedy penetracja jest głównym problemem, oczywiste jest, że rozmiar i masa wpływają na ogólną siłę, ale to naprawdę prędkość wygrywa. 223 przebije płytę pancerną ar500 znacznie lepiej niż na przykład pocisk 12-gauge. 12 będzie miało DUŻO więcej energii do łamania kości, ale zatrzyma się, gdy uderzy w obiekt, ponieważ energia potencjalna rozkłada się na większej powierzchni, podczas gdy mniejszy pocisk poruszający się szybciej nie pęknie obiektu, czy to stali, kości, czy czegokolwiek innego, ale przebije w nim schludną małą dziurę i faktycznie trafi w narządy wewnętrzne za nim. Podobnie jak uderzenie piłki golfowej żelazem w porównaniu z kopnięciem tej samej piłki golfowej nogą. Twoje kopnięcie będzie miało ogromne ilości energii, ale kij golfowy przyłoży CAŁĄ swoją energię do piłki, podczas gdy twoje kopnięcie straci dużą część tej energii i przeniesie bardzo niewiele na piłkę. Porównując 45 long colt z 357 magnum, nie musisz skupiać się na tym, który miał większą liczbę z przodu. Skup się na słowach z tyłu. „Colt” lub „Magnum”. Wiem, który z nich sprawia, że czuję się pewniej.

Wprowadzę pewien haczyk do tej dyskusji. Weź .357, jeśli tego pragnie twoje serce, ale może zdobądź konwersję .460 Rowland dla swojego 1911 .45, jeśli to jeden z tych, które to wytrzymają. Byłby o wiele lepszy w powstrzymywaniu szarżującego niedźwiedzia.

Cóż, 357 przeciwko niedźwiedziowi jest lepsze niż rzucanie kamieniami IMHO! 357 to świetny nabój, ale za mały dla niedźwiedzia. 45 bardziej nadaje się do tego zadania. Brałem udział w kilku konfrontacjach z niedźwiedziami i wszystkie szybko się rozeszły, gdy w powietrze oddano strzał ostrzegawczy. Ale w tym czasie nie uciekają i atakują cię, sprawy dzieją się szybko i potrzebujesz ciężkich kul, aby je powalić!
Nie nosiłbym .357 magnum przeciwko niczemu, co nie ma mniej niż 300 funtów... kiedy zaczniesz przekraczać barierę 300 funtów, poszedłbym w coś cięższego, jak .44 magnum lub .454 Casull (który Ruger Alaskan wystrzeli również nabój .45 Colt.)

Jeśli zdecydujesz się na .45 Colt... pamiętaj, że Littlestone's buduje ładny nabój .45 Colt +P, który służy jako nabój przerywany między standardowym .45 Colt a .454 Casull... i dobrze pasuje do luki w wydajności między nimi. Jeśli dobrze pamiętam, Buffalo Bore również oferuje nabój .45 Colt +P.

Nie polecałbym strzelania .45 Colt +P przez Vaquaro... po prostu mówię.

Littlestone's Ammo: .45 COLT +P

Save
41 - 59 of 76 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.