Ruger Forum banner

Jak odróżnić Single Six Standard od Magnum

51K views 29 replies 13 participants last post by  Iowegan  
#1 ·
Mój teść niedawno wymienił trochę pracy i otrzymał Single Six w zamian. Pomagam mu ustalić datę produkcji broni, więc staram się zrozumieć fizyczną różnicę między Standard a Magnum. (W zestawie nie ma cylindra magnum, więc...) Czy na broni jest napisane "Magnum"? Instrukcja obsługi online nie pomaga.

Patrząc na stronę Rugera. Istnieją trzy stare modele: Standard, Magnum i Aluminum. Wiem, że to nie aluminium.

Numery seryjne dla Standard i Magnum nakładają się, więc może to być '56 Standard lub '66 Magnum.

#2 ·
Inni będą wiedzieć więcej, ale nie sądzę, żeby kiedykolwiek powstał dedykowany 22 mag. Mam coś, co nazywa się teraz 'convertable'; Mam dwa cylindry, jeden dla 22LR i jeden dla 22MAG (aka: 22WMR). Wiele cylindrów mag zostało zgubionych przez ich pierwotnych właścicieli.

Czy masz 'stary' model czy "Ruger New Model"? 'Stare' modele nie były tak oznaczone, po prostu pojawiły się przed 'nowymi modelami'. NOWE modele są tak oznaczone i używają pręta transferowego, który podnosi się, aby umożliwić uderzenie młotka w iglicę.

#4 · (Edited)
Tak, były dedykowane .22 Magnums.

Były one oznaczone rolkowo "RUGER SINGLE-SIX WIN. 22 RF MAG. CAL." po lewej stronie ramy. Zostały wyprodukowane w latach 1959-1964, numery seryjne od 300000 do 398349.

Wszystkie miały lufy 6-1/2", model RSSM. Było kilka z "dodatkowymi" cylindrami .22 LR, model RSSMX.

Większość miała "czarne plastikowe" panele chwytu, ale kilka wysłano z orzecha włoskiego, model RSSMW.

Wczesne miały chwyty XR3, kilka późniejszych miało ramy chwytu XR3-RED z panelami chwytu z orzecha włoskiego, ponieważ nie było żadnych "czarnych plastikowych" paneli chwytu XR3-RED.

Fajne pistolety.

:)

#5 ·
Tak, były dedykowane .22 Magnums.

Były oznaczone rolkowo "RUGER SINGLE-SIX WIN. 22 RF MAG. CAL." po lewej stronie ramy. Zostały wyprodukowane w latach 1959-1964, numery seryjne 300000-398349.

Wszystkie miały lufy 6-1/2", model RSSM. Było kilka z "dodatkowymi" cylindrami .22 LR, model RSSMX.

Większość miała "czarne plastikowe" panele chwytu, ale kilka wysłano z orzecha włoskiego, model RSSMW.

Wczesne miały chwyty XR3, kilka późniejszych miało chwyty XR3-RED.

Fajne pistolety.

Jak powiedział Ale-8 :)

Mam jeden, sierpień 1962, s/n 339xxx, RSSMW
Ma orzechowe chwyty i cylinder LR. Cylinder mag jest wytrawiony ostatnimi 3 cyframi, cylinder LR ma ostatnie 3 wybite.

Image

#6 ·
MCPO, Co mówi stare przysłowie .... zdjęcie jest warte tysiąca słów. Dzięki za zamieszczenie zdjęcia. Przy okazji, ładny pistolet ... nie coś, co widać na co dzień.

Żeby dodać coś do postu Ale-8(1) ... Jeśli Single-Six ma oznaczenie "Ruger 22 CAL", oznacza to, że strzela amunicją 22 Short, Long lub Long Rifle. Single-Sixes przed S/N 150 000 miały otwory .222" i nie były wysyłane z cylindrami 22 Mag. Po S/N 150 000 Ruger zmienił na otwory .224" i zaczął wysyłać "kabriolety" z dodatkowym cylindrem mag, ale nadal miały oznaczenie "Ruger 22 CAL". Jak zauważył Ale-8(1), dedykowane pistolety 22 Mag były jedynymi z oznaczeniem RUGER SINGLE-SIX WIN. 22 RF MAG. CAL. Czynnikiem powodującym zamieszanie jest .... niektóre modele Mag były również wysyłane z cylindrami LR, co technicznie czyniłoby je kabrioletem, jednak ze względu na zakres numerów seryjnych są one uważane za bardziej rzadkie i wartościowe modele "22 RF Mag".

#17 ·
MCPO, Co mówi stare powiedzenie .... zdjęcie jest warte tysiąca słów. Dzięki za zamieszczenie zdjęcia. Ładny pistolet nawiasem mówiąc ... nie coś, co widzi się codziennie.

Żeby dodać trochę do postu Ale-8(1) ... Jeśli Single-Six jest oznaczony napisem "Ruger 22 CAL", oznacza to, że będzie strzelał amunicją 22 Short, Long lub Long Rifle. Single-Sixes przed S/N 150 000 miały otwory .222" i nie były wysyłane z cylindrami 22 Mag. Po S/N 150 000 Ruger zmienił na otwory .224" i zaczął wysyłać "kabriolety" z dodatkowym cylindrem mag, ale nadal były oznaczone napisem "Ruger 22 CAL". Jak zauważył Ale-8(1), dedykowane pistolety 22 Mag były jedynymi z oznaczeniem RUGER SINGLE-SIX WIN. 22 RF MAG. CAL. Czynnikiem dezorientującym jest .... niektóre modele Mag były również wysyłane z cylindrami LR, co technicznie czyniłoby je kabrioletem, jednak ze względu na zakres numerów seryjnych są one uważane za bardziej rzadkie i cenne modele "22 RF Mag".
Iowegan - Właśnie odebrałem 3-śrubowy Single Six oznaczony: "Ruger .22 CAL Single Six". W zestawie oba cylindry. Cylinder Mag był w czerwonym aksamitnym woreczku w małym kartonowym pudełku. Brak pudełka ani dokumentacji dla samego pistoletu. Oba cylindry są rowkowane i grawerowane elektrycznym ołówkiem z przodu z ostatnimi 3 cyframi numeru seryjnego. Orzechowe uchwyty.

Zadzwoniłem do Rugera i powiedzieli, że nie został wysłany jako kabriolet, ale tylko .22 Magnum. 455xxx. Wyprodukowany w 1966 roku, według Rugera przez telefon, a także na ich stronie internetowej.

Czy to jeden z wyżej wymienionych "bardziej rzadkich" wariantów?

#7 · (Edited)
I nie tylko to, niektóre z wczesnych konwersji .22LR były oznaczone w tym samym zakresie numerów seryjnych co pistolety "tylko Magnum". Mój 5-1/2" konwertowalny RSS5 ma numer 343XXX (listopad 1962).

A ja mam również podobny pistolet RSS9 9-1/2" z jednym cylindrem ostemplowanym, a drugim "zapisany", numer seryjny 360XXX (marzec 1963).

Z Rugerem nigdy tak naprawdę nie wiadomo ...

;);)

#8 ·
Ale-8(1),
Z Rugerem nigdy nic nie wiadomo . . .
Jakże to prawda!!! Ruger i wszyscy inni producenci broni zostali zmuszeni do zmiany swoich systemów numeracji seryjnej w 1968 roku, kiedy BATFE zmieniło prawo. Przed 1968 rokiem Ruger używał tej samej sekwencji numerów seryjnych w różnych modelach, więc można było mieć Bearcat, Single-Six, Blackhawk i Super Blackhawk ... wszystkie z tym samym numerem seryjnym. Aby zwiększyć zamieszanie, czasami się mylili i stemplowali ten sam numer seryjny na dwóch pistoletach tego samego modelu. Jeśli zauważyli błąd w fabryce, z przodu ręcznie stemplowano "D". Wciąż w obiegu jest wiele Rugerów z tymi samymi numerami seryjnymi, które nie zostały zauważone. Było też kilka pistoletów używanych na wystawach, które później zostały ostemplowane "U" przed numerem seryjnym. Czcionki dla "D" lub "U" były różne i rzadko były prawidłowo wyrównane. To sprawiało, że numer seryjny wyglądał całkowicie fałszywie. Ruger używał również różnych czcionek w tych samych modelach. Prawo z 1968 roku nakazywało producentom używanie unikalnych numerów seryjnych dla każdego modelu, wymagało, aby lokalizacja numeru seryjnego była jednolita, a czcionka miała określony rozmiar. Każdy producent musiał uzyskać zgodę BATF na swój plan numeracji seryjnej.

Ruger używa teraz prefiksów numerów seryjnych ... tj. 45-12345, gdzie pierwsze dwie lub trzy cyfry przed myślnikiem są unikalne dla konkretnego modelu. Kiedy ostatnie 5 cyfr osiągnie 99999, przypisywany jest nowy prefiks, który może, ale nie musi, być w sekwencji z poprzednim.

Mimo że Ruger "posprzątał swój dom", wciąż robi dziwne rzeczy. Moim ostatnim zakupem Rugera jest P-944, ale zamek jest oznaczony jako P-94. Odniesienia do P-94 wskazują na komorę 9 mm, podczas gdy P-944 to 40 S&W .... ale lufa jest oznaczona jako "40 Cal." Zgadnij!!! Istnieje wiele innych wyjątków, które sprawiają, że życie kolekcjonerów Rugera jest interesujące, takich jak numery seryjne przypisywane poza kolejnością i data produkcji w porównaniu z datą wysyłki, które różnią się o lata. Tak, z Rugerem ... nigdy nie mów "zawsze" lub "nigdy".

#9 ·
Obserwatorze, jeśli zechciałbyś udostępnić przynajmniej "pierwszą połowę" swojego numeru seryjnego, być może będziemy mogli powiedzieć Ci jeszcze więcej o Twojej broni. A jeśli zadzwonisz do działu rejestracji fabryki Ruger, podadzą Ci datę wysyłki Twojej broni (miesiąc i rok) i potwierdzą jej "wysłaną konfigurację" po numerze modelu. Jeśli ładnie poprosisz, otrzymasz nawet BEZPŁATNY list potwierdzający te informacje.

This post has been deleted
#14 ·
Dziękuję MCPO. To są informacje, których szukałem! Kupiłem ten piękny rewolwer od mamy kolegi i powiedziano mi, że to cylinder LR. Poszedłem na strzelnicę kilka dni temu i od czasu do czasu łuska pękała, a z tego, co czytałem, strzelanie z 17mach2 z 17hmr zrobi to samo. Wciąż próbuję dowiedzieć się więcej informacji o numerze seryjnym (1782xx). Chyba lepiej wyślę e-mail do obsługi klienta. Dziękuję za poświęcony czas i informacje MCPO
Nie jestem pewien, czy to odpowiada na twoje pytanie. Nowsze pistolety mają rowkowane cylindry dla .22LR i nienarowkowane cylindry dla cylindrów WMR.

Starsze pistolety mają oba cylindry rowkowane, ale 22LR (po lewej) ma 'pierścień' wokół tyłu cylindra. WMR (po prawej) nie ma pierścienia, a nabój magnum nie wejdzie do cylindra LR.

#16 · (Edited)
Zgodnie z odniesieniami, wczesne uchwyty Ruger były wykonane z syntetycznego kauczuku kopolimerowego znanego jako kauczuk nitrylowo-butadienowy, specjalnie zaprojektowanego typu znanego jako Butapren. W starszych odniesieniach Rugera zawsze nazywano je twardą gumą.

Z tego, co wiem, nigdy nie były w pobliżu drzewa kauczukowego. Będę odnosił się do nich jako "czarny plastik", ponieważ tak wyglądają, tak się czuje i tak reagują podczas pracy z nimi. Dołączę cudzysłowy, ponieważ nie chcę wszczynać żadnych kłótni z niektórymi purystami. Odmawiam nazywania ich twardą gumą, ponieważ uważam, że jest to mylące. Prawdziwa twarda guma to prawdziwa guma, która została poddana obróbce cieplnej/ciśnieniowej (wulkanizacji) w celu uzyskania określonych właściwości.

To oczywiście wyłącznie moja opinia.

#19 ·
455XXX może być albo kabrioletem z 1966 roku, albo nie-kabrioletem z tej samej epoki.

Interesujące, że oba cylindry są ponumerowane. Możliwe, że broń została wysłana jako nie-kabriolet, jak powiedział Ci Ruger, ale później została zwrócona do fabryki w celu zamontowania cylindra magnum, który najprawdopodobniej zostałby ponumerowany. Była to powszechna praktyka. Fakt, że cylinder magnum jest "zapakowany i zapakowany" zdaje się potwierdzać tę myśl. Fabryka prawdopodobnie nie może jednak potwierdzić tego doposażenia.

W każdym razie, fajna stara broń. Ciesz się.

#20 · (Edited)
Ale-8(1) prawdopodobnie ma rację .... prawdopodobnie broń została zwrócona do fabryki w celu zamontowania cylindra 22 LR. Ci z nas, którzy od jakiegoś czasu zajmują się Rugerami, dochodzą do wniosku .... kiedy myślisz, że coś wiesz, ktoś przyjdzie i udowodni ci, że się mylisz. Zawsze sprowadza się to do tego: "Z Rugerem nigdy nie mów nigdy ani zawsze, ponieważ prawdopodobnie się pomylisz". Powiem ... Ustawa o kontroli broni z 1968 roku zmusiła Rugera do uporządkowania swoich działań w zakresie numerów seryjnych. Wciąż istnieje kilka interesujących wariantów, ale teraz sprawy są bardziej przewidywalne niż w przypadku broni sprzed '69 roku.

Wygląda na to, że Ruger wciąż lubi wprowadzać klientów w zakłopotanie, ale teraz chodzi bardziej o modele. Rewolwer Vaquero jest klasycznym przykładem, który potrafi zmylić najlepszych z nas.

#21 · (Edited)
Sprawa staje się jeszcze bardziej zagmatwana, jeśli weźmie się pod uwagę, że w przypadku 6-1/2-calowych pistoletów jednocylindrowych magazynek magnum był uważany za "standardowy", a LR za "dodatkowy".

Ponadto, po około 360XXX oba magazynki konwersji były "porysowane".

Informacje z Reference of Ruger Firearms, Volume One.

Rozważ wszystkie konsekwencje, biorąc pod uwagę możliwość zwrócenia pistoletu jednocylindrowego w celu zamontowania magazynka modernizacyjnego.

Czyż nie mamy zabawy?

;)

#22 ·
Sprawa staje się jeszcze bardziej zagmatwana, gdy weźmie się pod uwagę, że w przypadku pistoletów jednocylindrowych 6-1/2" magazynek magnum był uważany za "standardowy", a LR za "dodatkowy".

Ponadto, po około 360XXX oba magazynki konwersji były "porysowane".

Informacje z Reference of Ruger Firearms, Volume One.

Rozważ wszystkie konsekwencje, biorąc pod uwagę możliwość zwrotu pistoletu jednocylindrowego w celu zamontowania magazynka modernizacyjnego.

Czyż nie mamy zabawy?

;)
To zdecydowanie bardzo interesujące i trzyma nas z dala od ulic! Nie wiem, jak mogłem wcześniej zapomnieć wspomnieć, ale to lufa 6 1/2".

Cokolwiek to jest, cieszę się, że to mam!

#23 ·
Z wyjątkiem ostatniego posta powyżej, nr 23, ten wątek ma 4 lata. I wszystko, co dostaję za załącznik 230215, to otwarcie się wątku Optics.

? ? ? ?

• Like
Reactions: rickclark28
#28 · (Edited)
Jedna z nich to .22wmr. Druga, .22lr
Image

Image

Najlepszym sposobem, aby to stwierdzić, jest strona.

Image

Nawet z jednym załadowanym do cylindra, dla mnie niemożliwe jest stwierdzenie tego na podstawie zdjęcia
Image

Jedna z nich jest w moim przypadku oznaczona jako .22wmr. To może nie być przypadek w Twoim przypadku. Jeśli .22wmr wpadnie, to jest to .22wmr. Jeśli nie wpadnie, to jest to .22lr.

Image

Powyżej, .22wmr w .22lr

Poniżej, grawerowane
Image

A jeśli to .22wmr, poczujesz, jak .22lr się chwieje.

#30 ·
Madd, to dlatego, że twoje cylindry pochodzą z Super Wranglera, a nie z Single-Six. Posiadam kilka Single-Sixes .... kilka ma cylinder Magnum oznaczony jak Wrangler, ale większość nie ma żadnych oznaczeń. Niektóre cylindry Magnum są rowkowane, niektóre nie, to samo dotyczy cylindrów 22 LR. Najlepszym sposobem na określenie, który cylinder posiadasz, jest próba załadowania naboju 22 Mag. Jeśli pasuje, masz cylinder Magnum. Jeśli nie pasuje, masz cylinder 22 LR .... dość prosty i pozytywny test!