Ruger Forum banner
21 - 40 of 53 Posts
. Co wy na to, drodzy członkowie? Czy są jakieś korzyści lub zalety jednego w porównaniu do drugiego?
Moja prawdziwa preferencja dla karabinu dźwigniowego w kalibrze pistoletowym zawsze będzie wersją 1892, zawsze.
Ale to jest preferencja. W prawdziwym świecie mam również Marlins i Henry'ego.
Teraz, ponieważ to nie jest twoje pierwsze rodeo z karabinem dźwigniowym, założę się, że wiesz, jak się czują, gdy są w porządku.
WIĘC OCENIAJ BROŃ, a nie markę ani reputację. Miałem stare Marlins i Winchestery, które były gówniane. I obecnie mam Remlina w kalibrze 45 colt, który jest tak dobrą bronią, jakiej można sobie życzyć.
Mądrość internetu mówi, że tak nie może być.
Mądrość internetu nie może ci pomóc. Tylko ty możesz ocenić broń osobiście.

Remlin 1894CST, którego kiedyś miałem, był dobrym strzelcem, ale lubił gryźć w palce i miał kapryśną bramkę ładowania (nawet z bramką RPP flyweight). Kiedy Remington zakończył działalność, ktoś zaoferował mi cenę, której nie mogłem odmówić i poszła precz. Miałem Henry Model X 357, z którego po prostu nie mogłem uzyskać przyzwoitych grup. Sprzedałem go, gdy miałem szansę wyjść na zero.

Wybrałbym nowego Marlina zamiast Henry'ego tylko ze względu na wsparcie Rugera. Wątpię, czy oferują jakąkolwiek obsługę gwarancyjną lub wsparcie dla czasów Remingtona lub JM.

Jeśli Marlin ma stempel JM na lufie, chwytaj to. Jeśli ma stempel REP na lufie, odejdź! Mam oba i Remlin będzie na sprzedaż, jak tylko znajdę starszy egzemplarz ze stemplem JM lub jeden z nowych Henry'ego z boczną klapą załadowczą i zasilaniem rurowym. Wszystko, co wiem o Ruger Marlin, to to, co przeczytałem na forach i wszystko było pozytywne.

Mój późny model Remlin z 1894 roku w kalibrze 44 mag był wspaniałym strzelcem, ale 9-funtowy spust był okropny. Strzelałem z dwóch karabinów SBL wyprodukowanych przez Rugera i są bardzo ładne. Mam dwa modele X i fantazyjny mosiężny model 30-30 firmy Henry i one również dobrze mi służyły. W twoim scenariuszu uplasowałbym Henry'ego na trzecim miejscu, ale nadal może to być bardzo dobra broń palna dla ciebie.

Marliny są łatwo wygładzane, dlatego są popularne w SASS.

Miałem spust F150 w mojej łódce Ruger 77/22.
Potrzebowałem F150 i łańcucha holowniczego, aby pociągnąć ten spust.
Zastąpiłem go zestawem Volquartzen i gładkim jak jedwab około 3,5 funta.

.357?

Henry, dla mnie.

Funt cięższy, ale wciąż wystarczająco lekki do noszenia i pochłania odrzut.

Również lepiej się dla mnie równoważy.

Twoje zdanie może być inne
W .357? Odrzut tak naprawdę nie jest problemem. Po prostu wybierz swój ulubiony!

OP, mówię, sprawdź każdy pojedynczy pistolet pod kątem jego zalet. Jeśli wersja wyprodukowana przez Remingtona jest dobrze wykonana, to jest dobrze wykonana. Zawsze zwracam uwagę na dopasowanie drewna do metalu, jeśli jest nieprawidłowe, to będzie mnie dręczyć na zawsze lub do momentu, gdy pęknie z powodu złego dopasowania.

Marliny są łatwo wygładzane, dlatego są popularne w SASS.

Miałem spust F150 w mojej łódce Ruger 77/22.
Potrzebowałem F150 i łańcucha holowniczego, aby pociągnąć ten spust.
Zastąpiłem go zestawem Volquartzen i gładkim jak jedwab około 3,5 funta.
+1 oba moje 77/22 były ciężkie i trochę chrupiące. Mój Smith najpierw przerobił najgorszy, kilka pociągnięć drobnym kamieniem, klips ze sprężyny lub wymiana. O wiele łatwiej dobrze strzelać. Ciężki spust mnie powstrzymywał. 77/22 AW magnum zostało zrobione jako następne. Właściwie było dla mnie za lekkie, żeby czuć się bezpiecznie w lesie w warunkach zimnych dłoni i wróciliśmy i zmieniliśmy sprężynę na taką o średniej wytrzymałości. Obie bronie zostały zamienione w strzelców zaledwie dotknięciem kamienia, dosłownie kilkoma pociągnięciami, aby usunąć niegrzeczność i regulacją sprężyny. Tylko retusz kamienia i regulacja sprężyny. Nic wymyślnego ani drogiego.

W całej tej rozmowie o przygotowywaniu ich do akcji kowbojskiej, biedne stare 1892 są ignorowane, ale można je dopracować tak, aby działały jak nasmarowane błyskawice. Mam jeden. 1892 nie jest wyborem porównywalnym do Marlin lub Henry, jeśli wymagane jest polowanie z lunetą. Jeśli celem jest akcja kowbojska, 1892 może być poważnym pretendentem. Moja ośmiokątna lufa Rossi 92 pre-safety ze stali nierdzewnej rozpoczęła życie jako 20-calowy karabin krótki Hartford (Rossi) i została zmodyfikowana przez maszynistę do 16 cali i dostrojona do akcji kowbojskiej. To bestia i trafia w stal o średnicy 8 cali za każdym razem na 100 jardów przez cały dzień z otwartymi przyrządami celowniczymi. Zapłaciłem za to lata temu poniżej 500 dolarów, a mój młodszy kolega z LE, który z niego strzelał, błaga mnie, żebym umieścił go w moim testamencie, aby go dostał.

Wahałem się, kiedy robiłem zakupy, skończyło się na Henrym all weather big boy w .357
Założyłem osłonę dłoni Midwest i Holosun 507 i nie żałuję, jest znacznie celniejszy niż ja
Kupiłem jeden rok temu. Uwielbiam to, dobrze leży w dłoniach. Musiałem założyć na niego lunetę 2-7, moje 76-letnie oczy nie mogły zmusić kropki do działania😂

Mam trzy karabiny dźwigniowe: Henry .22 mag, Henry Big Boy All Weather .45 Colt i Winchester Big Bore 94 w kalibrze .375 Winchester. .375 przez lata włożył dużo mięsa do mojej zamrażarki, ale przeżył swoją użyteczność, ponieważ nie poluję już na odległościach 100 jardów i mniejszych. Niemniej jednak nigdy nie opuści mojego sejfu, dopóki nie umrę, wtedy trafi do mojego syna. .22 mag zabija wszystko, na co go skieruję, po prostu świetna broń. Miałem Model 9422M i Henry daleko przewyższa go celnością. .45 Colt dostałem w zamian i poza ponownym celowaniem niewiele z nim zrobiłem. Po zakończeniu sezonu na jelenie opracuję dla niego kilka ładunków, które będą celne, mam nadzieję, ponieważ będzie to świetna broń na dziki na bliskim dystansie. Odpowiadając na pytanie OP, oba wybory są dobre. Nic złego w Marlinie, mają wspaniałą historię, z wyjątkiem problemów, jakie mieli w okresie przejściowym, i nie wiem na pewno, że nie są to dobre karabiny. Nie wątpię, że Ruger produkuje jeszcze lepsze karabiny niż Marlin, muszą, ponieważ świat strzelecki patrzy.

We wszystkich tych rozmowach o ich dopracowywaniu do akcji kowbojskich, biedne stare 1892 są ignorowane, ale można je dopracować tak, aby działały jak nasmarowane błyskawice. Mam jeden. 1892 nie jest wyborem porównywalnym do Marlina lub Henry'ego, jeśli wymagane jest polowanie z lunetą. Jeśli celem jest akcja kowbojska, 1892 może być poważnym pretendentem. Moja ośmiokątna lufa Rossi 92 ze stali nierdzewnej z przednim zabezpieczeniem rozpoczęła życie jako 20-calowy krótki karabin Hartford (Rossi) i została zmodyfikowana przez maszynistę do 16 cali i dostrojona do akcji kowbojskiej. To bestia i trafia w stal o średnicy 8 cali za każdym razem na 100 jardów przez cały dzień z otwartymi przyrządami celowniczymi. Zapłaciłem za niego mniej niż 500 dolarów lata temu, a mój młodszy kolega z LE, który z niego strzelał, błaga mnie, żebym umieścił go w moim testamencie, żeby go dostał.

View attachment 245146
Kupiłem jeden rok temu. Po wymianie każdej sprężyny i dodaniu tylnego przeziernika Marbles to niesamowity karabin.

Image

Ładny płaski strzelec do gongów z pociskami 125gr @ 2100fps

W zeszłym maju zamówiłem sobie kilka karabinów na urodziny.
Ruger Marlin 1894 44Mag dotarł w nieskazitelnym stanie.

Ruger Marlin 1894 357Mag, cóż, to przywitało mnie, gdy otworzyłem pudełko.
Image

Kosztowało mnie około 90 dolarów, z ubezpieczeniem, aby zwrócić karabin do kanadyjskiego serwisu gwarancyjnego. Ruger wymienił, ale zajęło to 2,5 miesiąca.

Mam kilka dźwigni, 10 Marlins 25-20, 30-30, 308Me, 32Spl, 35Rem, 2x 357/38, 2x 44Mag & 444, 1 Rossi R92 357/38 & 1 Henry 22lr & mam je tylko dlatego, że dobry używany Marlin 39 kosztuje za dużo.

Moje 1894
Ruger Marlin 1894 357/38
Image

Remington Marlin 1894 357/38

Ruger Marlin 1894 44Mag
Image

Remington Marlin 1894 44Mag

Moja jedyna skarga to teraz sprężyny, moim zdaniem sprężyny tłoka dźwigni Ruger są za mocne. Trudno jest trzymać karabin na ramieniu podczas przeładowywania. Mam zestawy sprężyn, tylko nie miałem czasu ich wymienić. Moje Remington Marlins 1894 mają zainstalowane te same zestawy sprężyn.

Mogę zamieniać dźwignię RPP medium loop między karabinami Remington Marlin 357 i 44. Kiedy szukałem tej sprężyny, RPP zamieściło na swojej stronie informację, że ich dźwignie medium loop do dźwigni Ruger Marlins nie są wymienne.

.357?

Henry, dla mnie.

Funt cięższy, ale wciąż wystarczająco lekki do noszenia i pochłania odrzut.

Również lepiej się dla mnie równoważy.

Twoje zdanie może być inne
Nigdy nie rozumiałem, skąd bierze się to "cięższe".
Jeśli porównasz ten sam kaliber, ten sam profil lufy i tę samą długość, różnią się one o kilka uncji.
Myślę, że czasami faceci porównują mosiężną ramę z ośmiokątną lufą do stalowej okrągłej lufy lub tym podobnych.

Oba wspaniałe karabiny dźwigniowe, ale dla mnie adaptacja Henry'ego ich odbiornika po prostu mi nie pasuje. Po prostu nie wygląda dobrze.
To powiedziawszy, obecnie posiadam Rossi 92 w kalibrach 357 i 44. Konstrukcja 1892 jest po prostu smukła i wyważona.

• Like
Reactions: LarryNBoise
21 - 40 of 53 Posts